Ambasador chinez, avertisment ciudat pentru Australia: „Dacă uităm istoria, s-ar putea repeta”

de: Dumitrescu Andrei
10 01. 2023

Ambasadorul Chinei în Australia spune că Canberra ar trebui să fie precaută în privința relației sale cu Japonia, amintindu-le că trupele japoneze au atacat Australia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și că ar putea face același lucru din nou.

„Dacă uităm istoria, istoria s-ar putea repeta”, a declarat Xiao Qian, trimisul Beijingului în Australia, într-o conferință de presă rară, marți, la Ambasada Chinei din Canberra.

„În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Japonia a invadat Australia, a bombardat Darwin, a ucis australieni și a tratat prizonierii de război australieni într-un mod inacceptabil din punct de vedere uman”, a spus Xiao.

De asemenea, ambasadorul chinez a afirmat în mod incorect că Japonia nu și-a cerut scuze pentru acțiunile sale din Al Doilea Război Mondial în ceea ce privește Australia și că, prin urmare, le poate repeta.

Xiao a făcut aceste comentarii după ce un jurnalist a întrebat despre remarcile făcute de ambasadorul japonez în Australia, Shingo Yamagami, care a declarat că Australia și Japonia ar trebui să rămână „vigilente” în relația cu China.

„Trebuie să fim vigilenți, deoarece, atunci când vine vorba de politică și strategie, nimic fundamental nu pare să se fi schimbat din partea lor”, a declarat Yamagami într-un interviu publicat marți în ziarul The Australian.

Xiao, emisarul chinez, a declarat că aceste comentarii sugerează că Yamagami și-a depășit rolul de ambasador.

„Rolul meu ca ambasador din partea Chinei este de a promova înțelegerea, prietenia și cooperarea dintre China și Australia. Nu este rolul meu să mă bazez în Canberra, în timp ce critic o țară terță”, a declarat Xiao. „Nu este rolul meu, ca ambasador al Chinei în Australia, să încerc să împiedic Australia să dezvolte o relație normală cu o țară terță.

Așadar, mă tem că colegul nostru din Japonia nu își face treaba”.

Istoria celui de-al Doilea Război Mondial

Japonia nu a invadat Australia în cel de-al Doilea Război Mondial, dar atacurile japoneze au ajuns pe continent. Din februarie 1942 până la sfârșitul lunii septembrie 1943, Japonia a organizat 97 de raiduri aeriene asupra unor instalații militare și orașe din nordul Australiei, un raid asupra orașului Broome soldându-se cu 97 de morți.

Tot în 1942, submarinele japoneze au bombardat zone din Sydney și Newcastle, în timp ce alte submarine au atacat nave de-a lungul coastei de est a Australiei, ucigând 60 de persoane, potrivit guvernului australian.

Iar australienii s-au numărat printre zecile de mii de militari aliați capturați și întemnițați de forțele japoneze în cel de-al Doilea Război Mondial.

Japonia și-a cerut scuze pentru acțiunile sale din Al Doilea Război Mondial în ceea ce privește Australia, potrivit relatărilor istorice.

În 1957, în timpul unei călătorii în Australia, prim-ministrul japonez de atunci, Nobusuke Kishi, a declarat: „Este datoria mea oficială și dorința mea personală să vă exprim și prin intermediul dumneavoastră poporului australian durerea noastră sinceră pentru ceea ce s-a întâmplat în război”, potrivit relatărilor din acea perioadă.

Iar în 2011, ministrul de externe japonez de la acea vreme, Seiji Maehara, și-a cerut scuze în spatele ușilor închise față de cinci foști prizonieri de război australieni care vizitau Japonia, potrivit relatărilor din presă.

Legături diplomatice

În timp ce relațiile dintre Australia și China s-au dezghețat în ultimele săptămâni, odată cu vizita ministrului australian de externe Penny Wong la Beijing în decembrie, relațiile dintre China și Japonia rămân dificile, mai ales după ce Tokyo a anunțat la sfârșitul lunii decembrie că își va dubla bugetul pentru apărare și va achiziționa arme cu rază lungă de acțiune capabile să lovească China.

Tokyo se ferește de Beijing în ceea ce privește revendicările teritoriale concurente ale Taiwanului și Chinei asupra insulelor din Marea Chinei de Est, revendicate și controlate de Japonia.

Între timp, legăturile de apărare dintre Japonia și Australia se consolidează, armatele lor organizând exerciții comune între ele și cu Statele Unite.

Chiar săptămâna trecută, parașutiștii australieni au participat la un exercițiu de asalt aeropurtat în Japonia, iar anul trecut liderii lor au semnat un acord pentru a simplifica accesul forțelor lor militare la bazele celuilalt.

În cea mai mare parte, comentariile lui Xiao cu privire la Australia au fost pozitive și a indicat că relația și problemele comerciale dintre Beijing și Canberra se vor îmbunătăți probabil.

Dar Xiao a spus că există „forțe” în Japonia care au „un mod sucit de a privi China, un mod sucit de a privi relația dintre China și Australia”.

„Sper că guvernul nostru australian și poporul australian vor avea o minte clară cu privire la ceea ce s-a întâmplat și vor fi atenți la ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor”, a declarat Xiao.

„Când cineva te amenință, s-ar putea să te amenințe din nou. China a fost prietenul vostru. Vom continua să vă fim prieteni”.